Skontaktuj się z nami Skontaktuj się z nami
Wstecz

Zdrowa środa - ZDROWE SŁODKOŚCI cz. 2

02.06.2021

Kontynuujemy zeszłotygodniowy temat Zdrowych Słodkości i podpowiadamy, jak nie rezygnować ze słodkich smaków i zdrowo się odżywiać w jednym!

Wczorajsze święto, czyli Dzień Dziecka to z pewnością kolejna wspaniała okazja do dostarczenia organizmowi porządnej dawki cukru. Oczywiście mamy na myśli tę „zdrowszą” wersję słodkości, czyli taką, która nie dostarczy nam tylko niepotrzebnych pustych kalorii, ale będzie źródłem odgrywających ważną rolę w diecie sportowców węglowodanów złożonych, białka, zdrowych tłuszczów oraz witamin i wielu minerałów. Cieszy fakt, że coraz więcej młodych zawodników jest świadomych zasad zdrowego żywienia, i nawet jeśli mowa o słodyczach, to większość z nich mocno ogranicza lub rezygnuje z tych wysoko przetworzonych, kupnych w sklepach. Co więcej, znają oni podstawowe zdrowe zamienniki białego cukru i zaczynają się do nich przekonywać. Przyznają nawet, że po dłuższym odstawieniu niezdrowych słodkich przekąsek - później wydają się one „zbyt słodkie” i dodatkowo powodują mdłości. To dobry znak świadczący o tym, że organizm powoli odzwyczaja się od wysokiego stężenia cukru. Pamiętajmy, że po nagłym wzroście poziomu cukru we krwi, za chwilę dochodzi do jego gwałtownego spadku, co tym bardziej dla sportowców jest niebezpieczne. Uregulowana gospodarka cukrowa jest w stanie zapewnić nam stały dostęp do energii podczas treningu lub meczu, nie powodując osłabienia i uśpienia organizmu.

 
Jeśli mamy tylko możliwość to przyrządzajmy słodkości w domu. Tylko wtedy mamy pewność co i w jakich proporcjach znajduje się w naszych przekąskach. Zawodnicy wśród swoich ulubionych zamienników białego cukru najczęściej wymieniają: syrop klonowy, daktyle, suszone owoce lub po prostu dojrzałe banany, które nadają ich kulinarnym pomysłom ulubiony słodki smak. Zasadę „różnorodności” produktów i „urozmaicenia” diety już znamy. Dotyczy ona również słodkich przekąsek, dlatego też starajmy się łączyć ze sobą wiele składników, które nie tylko dostarczą nam cennych substancji odżywczych, ale w razie potrzeby uzupełnią ich niedobory. Przygotowując masę na zdrowe energetyczne batony lub ciasteczka dodajmy różnego rodzaju płatków, np. owsianych, jaglanych, gryczanych, co spowoduje, że nasza przekąska dostarczy nam nie tylko energii, ale i witamin z grupy B, błonnika, żelaza, magnezu, selenu, fosforu, cynku. Warto również wspomnieć o zasadzie łączenia ze sobą różnych produktów, co przekłada się na zwiększoną przyswajalność konkretnych witamin i składników mineralnych. Wydawać by się mogło, że nie będzie to dotyczyć słodyczy, ale ponieważ mówimy o zdrowej ich wersji, zasada ta odnajduje swoje zastosowanie i w tym przypadku. Jako przykład może posłużyć ciasto szpinakowe i witaminy zawarte w szpinaku, szczególnie witamina K, która rozpuszczalna jest w tłuszczach. Poprzez dodatek do ciasta oleju roślinnego, czy też orzechów zwiększymy przyswajalność tej witaminy. Ale co z pozostałymi zdrowymi przekąskami, bo jak wiemy, ciasta zazwyczaj składają się z tłuszczu, więc jak wpłynąć na przyswajalność składników np. w energetycznych batonach, czekoladowych kremach i owocowych musach? Tutaj świetnie w tej roli sprawdzą się orzechy, a jeśli ich nie tolerujemy, dodajmy delikatnie rozgniecione nasiona lnu, czyli pospolite już siemię lniane. Awokado z racji wysokiej zawartości zdrowych kwasów tłuszczowych również jest do Waszej dyspozycji. Do czego możemy go użyć, mając na myśli „coś słodkiego”? Dojrzałe awokado w połączeniu z bananem i gorzkim kakao utworzy pyszny czekoladowy krem. Jeśli preferujemy krem o smaku orzechowym, dorzućmy ulubione orzechy. Wystarczy tylko zblendować wszystkie składniki i gotowe. Witaminy A i K zawarte w bananie zdecydowanie lepiej przyswoją się w obecności tłuszczów pochodzących z awokado i/lub orzechów.

 
Nie zapominajmy, że rozpoczął się sezon na truskawki. Co prawda w Polsce owocują one od kwietnia do listopada, ale najbardziej smakują te w okresie maj-lipiec. Truskawki są niskokaloryczne, więc nie będą powodowały nagłego wzrostu cukru we krwi, zawierają mnóstwo antyoksydantów, przez co są istotnym elementem diety sportowca, bowiem wspomagają proces regeneracji. Jedźmy więc je na surowo, przygotowujmy z nich zdrowe słodkie musy, a w dni upalne sorbety lodowe. Naszym młodym zawodnikom polecamy makaron z jogurtem naturalnym i truskawkami - samo zdrowie i paliwo dla mięśni.

 
Jeśli mamy problem z nadmiernym spożyciem u dziecka niezdrowych przekąsek, wystarczy, że regularnie będziemy zmniejszać ich ilość w diecie. Nie nagłe gwałtowne wykluczenie wszystkiego, co niezdrowe, ale sukcesywne ograniczanie np. słodyczy. Powoduje to odzwyczajanie organizmu od wysokiego stężenia danej substancji, w tym przypadku cukru, przez co nie wpływa to aż tak na zachowanie dziecka objawiające się m.in. rozdrażnieniem, agresją, lękami, czy też innymi zachowaniami kompulsywnymi rekompensującymi brak cukru. Dla młodych sportowców ważnym argumentem jest zwiększona tolerancja wysiłku fizycznego i poprawa wielu ważnych dla piłkarza cech takich jak: szybkość, wytrzymałość, siła, koncentracja, czas reakcji.

facebook
instagram
youtube
youtube